Beau Suurland is bij VV Groeneweg keeperstrainer van de JO17 en de JO15. Ze is 22 jaar oud, woont in Zevenhuizen en heeft een vriend. Beau volgt de opleiding Biologisch en Medisch Laboratoriumonderzoek aan de Hogeschool van Rotterdam. Ze zit in het 3e jaar.

Hoe ben je bij VV Groeneweg als trainer begonnen?
Sinds mijn 16e ben ik trainer van de E-tjes (JO13). Daarna heb ik de MO15 getraind en de laatste twee jaar train ik de keepers van de C (JO15) en de B (JO17).

Wat is je achtergrond in de sport?
Ik heb tot mijn 16e bij VV Groeneweg gevoetbald. Als laatste in de B2 als keeper. Gewoon tussen de jongens, er was toen geen meisjesteam. Op mijn 16e werd ik gevraagd door Jodan Boys voor de M - A1 (MO19-1). Na 3 jaar daar gevoetbald te hebben ben ik naar de Ridderkerkse Voetbal Vereniging Hercules (RVVH) gegaan. Daar heb ik 3 seizoenen Hoofdklasse/Topklasse gespeeld. Nu ben ik weer terug bij Jodan Boys en speel ik in Dames 1.

Heb je een opleiding voor trainer gevolgd?
Vorig jaar heb ik de basis module jeugdtrainer/coach van de KNVB succesvol afgerond en behaald. Dit jaar heb ik op verzoek van de club een jaarplan voor de keepers opgesteld. Het is een leerplan voor de keepers waarin staat beschreven wat je per leeftijdscategorie zou moeten kunnen en aan het einde van het seizoen geleerd zou moeten hebben. Bijvoorbeeld de opbouw van achteruit, hoe kan een keeper het team daarin coachen.

Wat is jouw geheime wapen als trainer?
LOL staat voorop. Ik verwacht wel dat ze fanatiek zijn en 100% gefocust zijn. Ik zorg altijd voor een leuke afsluiting en aan het begin voor een praatje pot tussen de keepers. Dat gaat meestal over Fortnite nu.

Wat vind jij het leukst aan trainer zijn bij vv Groeneweg?
Ik doe het nu al 6 jaar en vindt het leukst het plezier dat je aan de kinderen geeft. Je ziet ze groeien. Ze hebben er plezier in.

Wat is voor jou de belangrijkste trainingstip die je aan anderen zou willen meegeven?
Fouten maken op de training mag. Daar is een training voor.

Wat kenmerkt jouw trainingen?
Mijn trainingen zijn een combinatie van oefeningen gefocust op techniek en conditie. Om de zoveel weken herhaal ik de oefeningen. De oefeningen zelf hangen af van de beschikbare ruimte op de velden en het aantal keepers. Deze week was de training best conditioneel, 9 ballen achter elkaar keepen zonder rust. Vorige week lag de focus meer op techniek.

Vraag aan twee van de aanwezige keepers: “Wat hebben jullie vooral geleerd van Beau?”
Timber Borst, keeper van de JO17-1: “Het ‘insnijden van de bal’. Dan kom je een meter voor je doel uit als je schuin valt.” Kasper Verweij, keeper van de JO17-2: “Het zo vaak mogelijk klemmen van de bal”.

Wat doe je het liefste in je vrije tijd?
Relaxen en leuke dingen doen met mijn ouders of met mijn vriend.

Hoe zie je jezelf over 5 jaar?
Dan wil ik graag onderzoek doen naar ziektes die nu nog niet te behandelen zijn of waar nog geen medicijnen voor zijn. Bijvoorbeeld een zeldzame vorm van kanker waar nu mensen aan overlijden. Verder hoop ik nog met veel plezier training te geven!