Op het moment van schrijven is het begin oktober. De maand waarin we hevige buien kunnen verwachten. Storm en regen zijn aan de orde van de dag. Gelukkig kunnen we ons daar op kleden. Dikkere jassen, waterdichte jassen en waar nodig een paraplu. Ook het schoeisel is moeiteloos aan te passen op deze omstandigheden. En langs de velden waar onze speelsters en spelers genieten van het voetbalspel zie ik ook de juist geklede vrijwilligers lopen om met een ieder met plezier te laten sporten.

Maar heeft iedereen wel plezier? Zijn wij in staat de vrijwilligers hun taak te laten uitvoeren om de voetballers plezier te laten beleven? Zijn wij, ouders, grootouders en gasten echt diegenen de dit aan de vrijwilliger over laten? Ja, ook u….kijk eens in de spiegel? Laat u dat toe? Of dénkt u dat u dat doet maar in geval van eigen kind of kleinkind de normen even opzij zet en ander reageert dan normaal?

Zal ik het antwoord geven? Of kunt u het zelf? Sinds 1990 zet ik mij in voor het jeugdvoetbal bij onze club en zie de wereld veranderen. Zie de voetbalwereld veranderen. En zie de mentaliteit veranderen. Het is voor mij een grote zorg als ik zie dat elk kind bij de voetbalclub door ouder of grootouder als de nieuwe wereldster wordt gezien. En als men een trainer of leider treft die het anders ziet zijn de rapen gaar. Helaas. En dan worden de meest tolerantste ouder of grootouders monsters…geloof mij…

De respectloze uitlatingen, aantijgingen en gekonkel achter ruggen om is niet van de lucht. Echt? Ja,…..echt! Ik? Ja, ……u ook!

Bedenk alstublieft één ding: stel dat u zich inzet voor de club. Dat u diegene bent die de jeugd plezier geeft in het voetballen in een tam. En dat ú van alle kanten aangevallen wordt, beschimpt, verketterd en dat er over u geroddeld wordt? Ik weet zeker dat u dat niet prettig vindt. Want geloof mij: alles wat u uitstraalt merkt een kind. Dat pakt úw kind op……dan komt er een moment dat uw kind of kleinkind zich ook zo gaat gedragen. Laat uw kind in handen van de welwillende vrijwilliger en geef hem of haar de ruimte. Trek uw jas aan, zet een paraplu op en ga kijken. Kijken zonder uitingen. Moedig alleen aan. Positief. Want alles wat u uitstraalt merkt een kind. En pakt het op.