Hoe gezond is voetballen?

Dat voetbal veruit de meest populaire sport in Nederland is mag duidelijk zijn. Honderdduizenden volwassen en kinderen beleven er enorm veel plezier aan. Dat is meestal de voornaamste reden om te kiezen om te gaan voetballen. Een andere belangrijke reden is dat voetballen erg gezond is. Zeker in deze tijd van computergames wil voldoende bewegen er nog wel eens bij inschieten. Het is dan ook belangrijk om te weten welke gezondheidsapecten er verbeterd kunnen worden. In Nederland lijden steeds meer kinderen aan overgewicht. De hieruit voortvloeiende negatieve gevolgen kunnen zijn obesitas, diabetes type II en hoge bloeddruk. Het is dan ook niet vreemd dat er steeds meer aandacht is voor het in kaart brengen van deze risico's.

Hoe is de gezondheid van mijn kind?

Gewicht
Heeft u enig idee hoe zwaar uw kind is en of dat een normaal gewicht is? Bijna iedereen heeft wel een weegschaal thuis maar uit onderzoeken blijkt dat weegschalen na een jaar of vijf behoorlijk kunnen gaan afwijken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u thuis een goede weegschaal heeft. Een goede weegschaal is belangrijk om te bepalen of er sprake is van overgewicht bij uw kind en er dus extra aandacht nodig is.

Bloeddruk
Veel mensen weten niet dat hoge bloeddruk ook voorkomt bij kinderen en jongvolwassenen. De combinatie van overgewicht, verkeerde voeding (en drinken!) leidt meer dan eens tot hoge bloeddruk op (zeer) jonge leeftijd. Sinds enige tijd wordt standaard de bloeddruk gemeten bij kinderen met overgewicht door verschillende centra voor Jeugd en Gezin (CJG). Ook sportartsen en fysiotherapeuten besteden hier meer en meer aandacht aan. Voor veel mensen is het heel normaal om een weegschaal in huis te hebben maar bezitten geen eigen bloeddrukmeter. Ons advies is om thuis bloeddruk te meten met een goede klinische gevalideerde bloeddrukmeter zoals bijvoorbeeld de Omron M3 bloeddrukmeter. Deze bloeddrukmeter kan uitgebreid worden met een kindermanchet om zo ook de bloeddruk bij kinderen te kunnen meten.

Diabetes
Het is echt geen fabeltje. Je kunt dus echt diabetes type II (suikerziekte) ontwikkelen door voeding en drankjes die een grote hoeveelheid geraffineerde suikers bevatten. Gelukkig is er bij de meeste voetbalverenigingen steeds meer aandacht voor gezonde snacks. Door te voetballen ben je al goed bezig. Bewegen helpt namelijk diabetes voorkomen of in ieder geval uit te stellen. Wilt u meer weten over wat diabetes is kijk dan ook eens op onze informatiepagina over diabetes.

Voetballen is een gezonde sport en plezier gaat daarmee hand in hand. Als je overweegt om te gaan voetballen of je zoon of dochter wil op voetbal neem dan ook eens de meetbare gezondheidaspecten mee in je beslissing. Koop een betrouwbare weegschaal en een goede bloeddrukmeter en ervaar zelf de positieve effecten van voetballen op de gezondheid van jezelf en je kind.