• Clips Fotografie

    Clips Fotografie

    Clips Fotografie

    Clips Fotografie

    Clips Fotografie

    Clips Fotografie

  • Historie VV Groeneweg

    In de buurtschap Groeneweg, gelegen tussen Zevenhuizen en Nieuwerkerk aan den IJssel, werd op 28 mei 1929 in café 'De Hoop' een voetbalclub opgericht die de naam 'Voetbalvereniging Groeneweg' kreeg.

    In een periode van ruim twintig jaar werd op een gehuurd stukje weiland op bescheiden niveau gespeeld, al promoveerde het eerste elftal in 1948 door kampioen te worden naar de eerste klasse van de Goudse Voetbal Bond.

    Vlak daarna, in 1950, verhuisde de club op initiatief van de gemeente Zevenhuizen naar het dorp zelf. Achter café 'Hof van Holland', op het terrein dat de toepasselijke naam 'Het Plasje' kreeg, moest tot 1963 worden gewacht op een serieus succes: het eerste elftal werd kampioen en promoveerde naar de vierde klasse K.N.V.B.

    Na de tweede en tot dusver laatste verhuizing (naar het huidige terrein aan de oostkant van de bebouwde kom) in 1968 brak een periode van grote groei van de vereniging aan. Er kwamen vele jeugdelftallen bij en er werd een damesafdeling in het leven geroepen. Zowel bij jeugd, dames als mannen senioren volgden vele successen elkaar op. Zo werden de dames vele keren kampioen van de Goudse afdeling en speelde men in interregionale competities, zo werden verschillende generaties jeugdspelers diverse keren achter elkaar kampioen en zo reikte het eerste elftal in 1980 tot de tweede klasse K.N.V.B. en bereikte het de finale om de districtsbeker. Naast successen waren er natuurlijk ook degradaties, met als dieptepunt het afdalen naar het laagste niveau in de jaren negentig en het begin van de eenentwintigste eeuw.

    Er volgde daarnaast nog een uitbreiding van zowel het aantal velden als het clubgebouw. Een derde speelveld en een trainingsveld werden in 1978 aangelegd en in dezelfde periode kwamen er drie kleedkamers en een nieuwe bestuurskamer bij. Eind jaren negentig werden de kleedkamers gerenoveerd.

    In de periode 2008-2016 onderging het sportcomplex een ware metamorfose. Allereerst werd het clubgebouw, louter op basis van zelfwerkzaamheid, grondig gerenoveerd. Daarna werd in 2009 een prachtig, door de toenmalige gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle gefinancierd kunstgrasveld aangelegd, dat in 2011 werd uitgeroepen tot hoofdveld. Een tweede kunstgrasveld werd in 2011 aangelegd en kwam in de plaats van het voormalige derde veld en trainingsveld. En of dat niet genoeg was, besloot Zuidplas om het laatste grasveld ook te vervangen door kunstgras. Dit werd in augustus 2016 opgeleverd, waarmee het ook direct het nieuwe hoofdveld werd.

    Tenslotte werd het aantal kleedkamers met zes uitgebreid, naar dertien. Op basis van, alweer, heel veel zelfwerkzaamheid werden de laatsten daarvan in oktober 2011 opgeleverd. Eind 2011 besloot het bestuur om de toiletgelegenheid grootscheeps aan te pakken. Het fantastische en moderne bouwwerk ‘kostte’ weliswaar twee kleedkamers, maar is een pareltje in het clubgebouw. Omdat de voormalige bergruimte van de jeugdafdeling werd verbouwd tot kleedkamer, beschikt de vereniging nu over twaalf kleedkamers. Daarna werd ook de kantine aangepakt en voorzien van een bijzonder sfeervol interieur.

    In 2013 werd na een zinderende nacompetitie (n.b. de eerste keer voor Groeneweg 1 als derdeklasser!) op het allerlaatste moment in een beslissingswedstrijd SVV met 2-1 verslagen. Dit betekende promotie naar de tweede klasse K.N.V.B. Een ander hoogtepunt vond plaats in juni 2014 toen het tweede elftal, ten koste van Den Hoorn 2, in de nacompetitie promoveerde naar de reserve eerste klasse.

    Terwijl in vijf seizoenen het tweede-klasserschap in het algemeen redelijk eenvoudig werd veiliggesteld, werd het zesde seizoen er een om niet gauw te vergeten. Terwijl geen periodetitel werd gewonnen, bleek het eerste elftal wel het meest constante van de competitie. Tot de laatste speeldag (27 mei 2018, één dag voor de 89e verjaardag van de club) ging het uiteindelijk tussen GLZ Delfshaven en Groeneweg, met evenveel punten. Bij ONA in Gouda werd gelijk gespeeld (0-0), maar TOGB bewees ons een heel goede dienst door GLZ te verslaan (3-1). Daarmee werd Groeneweg 1 voor het eerst in de clubgeschiedenis kampioen van de tweede klasse.

    Het eersteklasserschap bleek van korte duur. De tegenstanders, met vaak spelers die een verleden hadden in jeugdopleidingen van Betaald Voetbal Organisaties, bleken in veel gevallen net wat te hoog gegrepen. In de nacompetitie leek handhaving nabij, maar de beslissingswedstrijd tegen ROAC werd met 0-3 verloren. Degradatie naar de tweede klasse was een feit.

    Daarentegen maakte het tweede elftal een seizoen om nooit te vergeten door. In de bekercompetitie werd al vroeg van zondaghoofdklasser RKAVV-2 gewonnen (dat later in de competitie kampioen werd) en strandde het bekeravontuur tegen zaterdageersteklasser Katwijk 2. In de competitie reeg het elftal de punten aaneen, zoveel zelfs dat op de laatste speeldag tegen Nieuwerkerk 2 het kampioenschap werd veilig gesteld. Nog nooit vertoond: Groeneweg 2 in de Hoofdklasse. Het hoogst mogelijke niveau voor een reserveteam in het amateurvoetbal.

    De seizoenen 2019-2020 en 2020-2021, beter bekend als “Coronaseizoenen”, werden beiden niet uitgespeeld. De selectieteams bleven op hun niveau.
    Er werd in deze periode wel serieus werk gemaakt van plannen om de selectie naar het zaterdagvoetbal te laten verhuizen, hetgeen in de aanloop naar seizoen 21-22 daadwerkelijk gebeurde. Beide teams werden op het laagste niveau in de A-categorie ingedeeld: 4e klasse en reserve 4e klasse.
    Daar waar werd gedacht dat promotie wel even zou lukken kwam men bij Groeneweg 1 van een koude kermis thuis. Wel werd de nacompetitie gehaald, maar Bergambacht trok daarin in extremis aan het langste eind.
    Groeneweg 2 werd met overmacht kampioen. Je zou denken: promotie naar de reserve 3e klasse, maar de KNVB bood verenigingen aan om teams in te schrijven in de reserve 2e klasse. Dit werd door Groeneweg dan ook gedaan.

    Daarnaast bestaat er al jaren een wens bij de gemeente Zuidplas om het sportpark te laten verhuizen naar de noordkant van de bebouwde kom van Zevenhuizen. De verwachting is dat dit binnen enkele jaren gerealiseerd zal worden.